Kantarellrisotto på korngryn
Den traditionella italienska risottons finska version är kantarell risotto gjord på korngryn som inte alls bleknar vid sidan av det originala receptet. De guldgula kantarellerna känner de flesta igen men har du ett sämre orienteringssinne kan du alltid köpa dem från butikens grönsaksavdelning.

2dl | Korngryn (tex. Torino) |
2-3msk | Rypsolja |
1 | Lök |
3msk | Grönsaks- eller svampfond |
1liter | Vatten |
1dl | Vitvin |
400g | Färska kantareller |
Smör | |
150g | Creme Fraiche |
1dl | Stark riven ost |
Timjan | |
Gräslök | |
Salt | |
Peppar |
- Bryn korngrynen och lökeni panna ett par minuter.
- Blanda grönsaks/svampfonden och varmt vatten till en buljong, häll i små mängder åt gången i pannan.
- Vätskan får bubbla stillsamt så ha plattan på mellanvärme.
- Rör om hela tiden, då det ser ut att vätskan dunstar häll i mer.
- Tillsätt vin och fortsätt koka till att grynen börja mjukna och du har använt all buljong.
- Samtidigt hinner du skära kantarellerna och bryna dem i smör.
- Tillsätt de stekta kantarellerna till grynen.
- Blanda i creme fraichen.
- Krydda med salt och peppar samt örter.
- Till sist sätt till den rivna osten och låt den smälta.
- Passar med såväl traditionell parmesan som med andra hårda ostar.
Vinkkaa paras kasvisreseptisi
Onko sinulla kasvisreseptiä, jota jokaisen tulisi kokeilla? Laita hyvä kiertämään ja kerro salaisuutesi muillekin lisäämällä resepti www.kasvisreseptit.fi sivustolle.
Voit kirjautua ja syöttää reseptisi alla olevan painikkeen kautta.