Vitlöksgurka
En av favoritinläggningarna är vitlöksgurkorna, de är lätta att göra och man får njuta av dem länge.

1kg | frilandsgurkor |
250 | gullök |
6kpl | vitlöksklyftor |
2kpl | dillknippor |
Kryddlag: | |
8dl | vatten |
2dl | socker |
1rkl | salt |
1rkl | senapsfrön |
2dl | spritättika |
- Tvätta gurkorna omsorgsfullt. Skär dem i så tunna skivor som möjligt med kniv. Skiva också de skalade lökarna och vitlöksklyftorna. Finhacka dillen – också stjälkarna.
- Hetta upp diskade glasburkar i 100-110 grader varm ugn ca 15 minuter och koka locken i vatten (desinficering).
- Mät upp vatten, socker, salt och senapsfrön i en stålkastrull. Koka upp lagen. Häll i ättikan och låt alltsammans koka upp.
- Lägg skivad gurka, lök, vitlök och dill i lager i burkarna. Häll sedan på den heta kryddlagen.
- Stäng locken genast. Låt burkarna kallna.
- Förvara dem i kylskåpstemperatur.
- Gurkorna är klara att äta efter 2–3 veckor.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.