Gratin med blomkål och dunnetomat
Denna enkla ugnsrätt går snabbt att fixa ochblir lätt omtyckt av både gammal som ung!
Gratin: | |
1st | Blomkål, 700g |
1ask | Närpes Grönsakers Dunne |
2st | Gula lökar |
Sås: | |
100g | Smör |
3msk | Vetemjöl |
5dl | Matgrädde |
1dl | Vatten |
1st | Grönsaksbuljongtärning |
Till sist: | |
200g | Salladsost |
2msk | Timjan, finhackad |
- Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
- Ansa och skär blomkålen i små buketter, fördela jämnt i en ugnsfast form tillsammans med tvättade dunnetomater.
- Skala löken och skär i skivor.
- Stek i ugn i 30 minuter.
- Koka under tiden såsen.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och vispa blandningen slät.
- Tillsätt under omrörning matgrädde och vatten, smula ner 1 buljongtärning.
- Låt såsen småkoka några minuter under omrörning, akta så den inte bränner i botten.
- Ta ut formen ur ugnen och höj temperaturen till 225 grader.
- Fördela salladsosten över grönsakerna och strö över finskuren timjan.
- Häll över såsen som ett jämnt täcke, gratinera i 225 grader ca 10 minuter.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.