Kåldolmar med quinoa, sojakross och linser
Dessa kåldolmar är en vegetarisk variant av de traditionella finska kåldolmarna som ju är fyllda med maletkött. I dessa dolmar har använts quinoa, sojakross och linser som fyllning. Den långa tillredningen och sirapen garanterar en ljuvlig smak. Servera med potatismos och krossade lingon.
Kål | |
1st | Stort kålhuvud eller 2 små |
Fyllning | |
2dl | Kokt quinoa |
1dl | Sojakross |
1dl | Kokta linser |
2st | Lökar |
2st | Vitlökar |
1cm | Bit färsk ingefära |
2st | Ägg gulor |
1dl | Färsk meiram |
1st | Grönsaks- eller örtbuljongtärning |
Sojasås | |
Chiliflingor, malen | |
Buljong | |
4dl | Kokande vatten |
Sojasås | |
Smör | |
Mörk sirap |
- Koka kålen
- Ta bort rotdelen av kålen.
- Koka upp en fylld stor kastrull med vatten, lägg i hela kålen en stund till att bladen börjar lossna.
- Ta loss bladen enskilt och kyl dem under kallt vatten, låt dem torka.
- Gör fyllningen
- Koka quinoa, sojakross och linser enligt förpackning.
- Bryn löken, vitlöken och ingefäran i en stekpanna.
- Tillsätt resten av kryddorna, så även den söndersmulade buljongtärningen.
- Låt blandningarna svalna lite.
- Blanda ihop alla ingredienser sinsemellan och blanda i även ägg gulorna och sojasåsen.
- Gör dolmarna
- Bred ut kålbladen enskilt på underlag.
- Ta bort den hårda delen i roten av bladet och lägg en ordentlig matsked med fyllning i mitten.
- Rulla ihop bladen hårt till paket och lägg dem på en ugnsform bredvid varandra.
- Tillred buljongen
- Ta 4 dl av kålvattnet, tillsätt lite sojasås och smör.
- Häll buljongen på dolmarna.
- Lägg sirap även ovanpå dolmar.
- Gräddning
- Grädda dolmarna i ugnen i 200'C grader, tills de får lite färg.
- Sänk värmen till 120'C grader och låt gräddas ännu lite över en timme.
- Servera med potatismos och krossade lingon!
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.