Ketchup
Har ni någonsin lagat egen ketchup? Det låter kanske svårt, men i verkligheten är det enkelt. Alla ingredienser sätts i kastrullen och sen kokar man. Det löns att testa, slutresultatet övervinner köpt ketchup.

3rkl | olivolja |
1,5kg | rödmogna tomater |
1kpl | gul lök |
2kpl | vitlöksklyftor |
2rkl | riven färsk ingefära |
1rkl | korianderfrön |
2kpl | hela kryddnejlikor |
1rkl | nymald svartpeppar |
0,5tl | salt |
2dl | rödvinsvinäger |
1dl | rörsocker eller farinsocker |
0,5kpl | svag chili |
- Sätt olja, tärnade tomater, hackad lök, pressad vitlök, riven ingefära, korianderfrön, nejlikor, svartpeppar, salt och eventuellt lite hackad chili i en stor tjockbottnad kastrull och koka försiktigt.
- Tomaterna släpper rätt snart vätska så ingen tilläggs vätska behövs. Låt sedan puttra tills tomaterna är mjuka, ungefär en halvtimme. Kör sedan alltihopa i en mixer eller med en stavmixer.
- Passera tomatkoket genom en passersil. Viktigt! Passera ketchupen mycket noggrant.
- Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Koktiden varierar beroende på vätskemängden i tomaterna men runt 2h rör det sig om. Rör om då och då.
- Töm upp ketchupen i upphettad (desinficerad) glasflaska/glasburk, sätt fast korken/locket genast.
- Förvaringskärlet skall vara rent för att ketchupen skall hålla länge i kylskåp. Använd alltid ren sked då du skopar ketchup ur burken!
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.