Risotto med störbrytböna och bönpesto
Risotto har sitt ursprung från de norra delarna av Italien. Det är alltså en italiensk risrätt som tillagas i buljong så att slutresultatet blir en härlig krämig konsistens. Här har vi ett recept på en variant som innehåller våra goda bönor.
200g | Störbrytböna |
2,5dl | Risottoris (Arborio) |
1kpl | Stor gul lök |
1kpl | Vitlöksklyfta |
0,5dl | Olivolja |
2dl | Vitt vin |
6dl | Grönsaksbuljong (varm) |
1kpl | Citron (saften) |
30g | Riven parmesanost |
Salt | |
Bönpesto: | |
1/3 av de kokta bönorna | |
30g | Riven parmesanost |
0,5dl | Solroskärnor |
2dl | Olivolja |
10g | Bladpersilja |
Salt |
- Koka bönorna i saltat vatten i 3 minuter, häll av vattnet.
- Finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan. Tillsätt efter en stund riset och låt fräsa med.
- Häll på vinet, och låt det nästan helt koka bort. Späd på risotton i omgångar med varm buljong, risotton skall hela tiden vara simmig i konsistens.
- Fortsätt späd i omgångar tills risottoriset mjuknat, ca 20 minuter. Skär 2/3 av bönorna i 1-2 cm:s bitar.
- Avsluta risotton med att pressa i citronsaft, rör ner de skurna bönorna och blanda i parmesanosten.
- Smaka av med salt.
- Bönpeston: mixa alla ingredienserna snabbt med mixer. Smaka av med salt.
- Servera risotton med bönpeston och färska örter eller salladsskott.
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.