Sambal chilisås
Ge dina rätter en explosion av smak med hemgjord sambal! Denna kryddiga sås kombinerar het chili, söt paprika, vitlök och ingefära med en touch av fisksås och citrus för en perfekt balans mellan hetta, sälta, sötma och syra. Enkel att laga på 20–30 minuter och perfekt som smaksättare till wok, grill, nudlar eller som dip. Att göra sambal själv ger dig full kontroll över styrkan och smaken – och resultatet blir alltid färskt, aromatiskt och oförglömligt. Förvara i glasburk i kylskåp och njut av en smakrik boost i upp till två veckor!

Ingredienser
10st | Närpes Grönsaker chili |
1st | Närpes Grönsaker spetspaprika |
2st | vitlöksklyftor |
1st | rödlök |
1tsk | färsk ingefära |
1msk | rapsolja |
2msk | fisksås |
1msk | socker |
1dl | vatten (vid behov för önskad konsistens) |
1msk | Citronsaft |
Portioner
Kategorier
Maträtt | Inläggningar Tillbehör Såser och marinader |
Specialkost | Äggfri Glutenfri Mjölkfri |
Säsong | Skördetid |
Kategori | Recept |
Produktkategorier | Chili |
Svårighetsgrad | Enkelt Snabbt och enkelt |
Tillredningstid | 30-60 min |
Tillagningssätt | Inläggningar Kan göras på förhand Mixat |
Gör så här:
- Hacka chili, spetsig paprika, ingefära, vitlök och rödlök.
- Fräs på en panna med olja i ca 5 minuter.
- Tillsätt fisksås.
- Mixa sedan blandningen med en stavmixer.
- Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för en jämnare puré.
- Smaka av med socker.
- Häll tillbaka blandningen i pannan och sjud på låg värme i ytterligare 5–10 minuter.
- Sambalen är klar när den börjar tjockna något.
- Tillsätt slutligen lime- eller citronsaft. Smaka av: sambalen ska ha en balans mellan salt, sött, syrligt och starkt.
- Häll sambalen i en ren glasburk.
- Den håller sig i kylskåp i cirka 2 veckor.
Se på flera recept
Tipsa oss om ditt bästa vegerecept
Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.
Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.