Kasvisreseptit

Sambal chilisås

Ge dina rätter en explosion av smak med hemgjord sambal! Denna kryddiga sås kombinerar het chili, söt paprika, vitlök och ingefära med en touch av fisksås och citrus för en perfekt balans mellan hetta, sälta, sötma och syra. Enkel att laga på 20–30 minuter och perfekt som smaksättare till wok, grill, nudlar eller som dip. Att göra sambal själv ger dig full kontroll över styrkan och smaken – och resultatet blir alltid färskt, aromatiskt och oförglömligt. Förvara i glasburk i kylskåp och njut av en smakrik boost i upp till två veckor!
(0)
(1)
Ingredienser
Tulosta
10stNärpes Grönsaker chili
1stNärpes Grönsaker spetspaprika
2stvitlöksklyftor
1strödlök
1tskfärsk ingefära
1mskrapsolja
2mskfisksås
1msksocker
1dlvatten (vid behov för önskad konsistens)
1mskCitronsaft
Portioner
Gör så här:
  1. Hacka chili, spetsig paprika, ingefära, vitlök och rödlök.
  2. Fräs på en panna med olja i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt fisksås.
  4. Mixa sedan blandningen med en stavmixer.
  5. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för en jämnare puré.
  6. Smaka av med socker.
  7. Häll tillbaka blandningen i pannan och sjud på låg värme i ytterligare 5–10 minuter.
  8. Sambalen är klar när den börjar tjockna något.
  9. Tillsätt slutligen lime- eller citronsaft. Smaka av: sambalen ska ha en balans mellan salt, sött, syrligt och starkt.
  10. Häll sambalen i en ren glasburk.
  11. Den håller sig i kylskåp i cirka 2 veckor.
Kasvisreseptit.fi
Din kock:Kasvisreseptit.fiFölj kocken
Dela
Jaa FacebookissaJaa TwitterissäJaa LinkedinissäKopioi linkkiJaa PinterestissäiJaa WhatsappissaJaa sähköpostilla
TulostaTulosta tai tallenna pdf
(0)

Tipsa oss om ditt bästa vegerecept

Har du ett vegetariskt recept som alla borde testa? Skicka det goda vidare genom att dela med dig av din hemlighet på Kasvisreseptit.fi -sajten.

Du kan logga in och mata in ditt recept genom att klicka nedan.